top of page
  • Yazarın fotoğrafıEditör

2023’ün en etkili 5 influencer’ı

Ad Age; sosyal medya, marka işbirlikleri ve popüler kültür bağlamında en büyük etkiye sahip içerik üreticilerini açıkladı.


Goldman Sachs’ın tahminlerine göre bu yıl, yaklaşık 50 milyon dijital içerik üreticisi ve onlarla birlikte çalışan ajans, yetenek yöneticisi ve sosyal medya platformlarını kapsayan içerik üreticisi ekonomisi 250 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı.


Finansal hizmetler şirketi, dünyanın dört bir yanındaki içerik üreticilerin (ister yarı zamanlı ek iş yapanlar ister tam zamanlı profesyoneller olsun) sayısı artmaya devam ettikçe bu rakamın önümüzdeki beş yıl içinde neredeyse iki katına çıkacağını öngörüyor. Interactive Advertising Bureau ve araştırma ajansı Talk Shoppe tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre ise tüketicilerin yaklaşık yüzde 40’ı içerik üreticilerin videolarını 2022 yılına kıyasla daha fazla izliyor ve reklamverenlerin yüzde 44’ü 2024’te içerik üreticileriyle çalışmaya daha fazla yatırım yapmayı planlıyor.


Sektördeki muazzam büyümeye rağmen, çok az sayıda içerik üreticisi işe koyulduktan sonra hayal ettiği bilinirlik ve başarı düzeyine ulaşabiliyor. Goldman Sachs’a göre, dünya çapındaki içerik üreticilerin yaklaşık yüzde 4’ü “profesyonel” kategorisine giriyor ve yılda 100 bin doların üzerinde kazanıyor. Influencer pazarlama platformu Mavrck’in 2023 İçerik Üreticisi Ücretlendirme Raporu’na göre, yüzde 51’lik çoğunluğun geliri ayda 500 dolardan az.

Ancak sektörün en büyüklerini belirlemek sözkonusu olduğunda, finansal başarı elbette denklemin yalnızca bir kısmını oluşturuyor. Günümüzde büyük isimlere sahip içerik üreticileri, yalnızca pazarlama kampanyalarını ve sosyal medya trendlerini değil, bir bütün olarak popüler kültürün zeitgeist’ını da şekillendiriyor. Giderek artan sayıda tüketici, içerik üretici kesimi, pop yıldızları gibi “geleneksel” ünlülerle aynı gözle görüyor.

Ad Age, 2023 yılında sosyal medya, marka işbirlikleri ve popüler kültür bağlamında en büyük etkiye sahip beş influencer’ı şöyle sıralıyor:


1. MrBeast

507 milyon takipçi (YouTube, TikTok, Instagram ve X)

Jimmy “MrBeast” Donaldson’ın, YouTube izlenme sayıları ve girişimcilik çabalarının birleşiminden yılda yaklaşık 54 milyon dolar kazandığı biliniyor. Karakteristik olarak sansasyonel videolar üreten Donaldson, 2023’te yaklaşık iki düzine yeni YouTube prodüksiyonu yayınladı ve Beast Philanthropy adlı kuruluşu aracılığıyla çeşitli yardım kampanyaları yürüttü.


Donaldson’ın, viral YouTube videolarına yerleştirdiği ya da açıklamalarında ismini verdiği, aralarında Shopify, TurboTax, Walmart, Verizon ve PepsiCo’nun Starry ve Rockstar Energy markalarının da bulunduğu uzun bir marka ortakları listesi bulunuyor.


2. Alix Earle

9,5 milyon takipçi (TikTok ve Instagram)Yıl boyunca düzinelerce influencer, paylaşımlarından biri beklenmedik şekilde viral olduğunda sosyal medyanın spot ışıklarından kısa süreliğine yararlandı. Fakat Alix Earle’ü TikTok’un ve markaların influencer pazarlama stratejilerinin odağında tutan internet şöhreti benzerlerinin aksine kalıcıydı.


Earle’ün Z Kuşağı’nın satın alma davranışları üzerindeki etkisinin kısa sürede fark edilmesi, ona Drunk Elephant, Rare Beauty, Bumble, Grubhub ve Airbnb gibi bir dizi marka ortağı kazandırdı. Earle ayrıca, 2023’te Barbie filminin galasından New York Moda Haftası’na onlarca etkinlikte ünlülerle dirsek temasında bulundu ve Forbes’un 2023 30 Yaş Altı 30 listesine girdi. Bu yıl kariyerini sosyal medya sponsorluklarının ötesine taşıyan isim, eylül ayında Alex Cooper’ın Unwell Network’ü altında “Hot Mess with Alix Earle” podcast’ini de başlattı.


3. Kai Cenat

31 milyon takipçi (Twitch, YouTube, Instagram, TikTok ve X)

YouTuber ve Twitch yayıncısı Kai Cenat’ın popülaritesinin en büyük kanıtı, yazın New York’taki Union Meydanı’nda düzenlediği hayran buluşmasına kendisini bir an olsun görebilmek (ya da ücretsiz bir oyun konsolu alabilmek) umuduyla binlerce gencin akın etmesiydi.


Cenat, Twitch tarafından 2023 yılında Kuzey Amerika’nın en popüler yayıncısı seçildi. Streams Charts verilerine göre geçtiğimiz yılın aralık ayının son haftasında 3,5 milyon olan Twitch takipçi sayısı 14 Aralık 2023 itibarıyla 8 milyonun üzerine çıkan Cenat; Nicki Minaj’ın da yer aldığı bir yayına yaklaşık 350 bin eşzamanlı izleyici çekerek bir önceki en yüksek izlenme rekoru olan 306 binin üzerine çıktı ve kendi rekorunu tazeledi.


Kasım ayında Paramount+ filmi Good Burger 2’de Pete Davidson, Mark Cuban ve Rob Gronkowski’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ünlüyle birlikte rol alan Cenat’ın şöhreti 2023’te böylece sosyal medyadan beyazperdeye de sıçramış oldu.


4. Dylan Mulvaney

Transseksüel bir içerik üreticisi olan Dylan Mulvaney, nisan ayında Bud Light sponsorluğundaki Instagram reel’ı muhafazakarların tepkisini çekip bira markasına yönelik geniş çaplı bir boykota yol açtığında istemeden de olsa bir internet fırtınasına yol açtı. Marka ortaklıktan hemen vazgeçerek Mulvaney’i internette kendisine yönelik nefret dolu yorum dalgasıyla tek başına baş etmek zorunda bıraktı.


Nefret söylemlerinin kariyerini engellemesine izin vermeyen Mulvaney, yıl boyunca MAC Cosmetics ile uzun vadeli ortaklığını sürdürdü ve Lady Gaga’nın kozmetik markası Haus Labs ve lüks moda markası Valentino da dahil olmak üzere diğer birçok moda ve güzellik markasıyla çalıştı. Ağustos ayında Streamy Ödülleri’nde “Breakout Creator” ödülüne layık görülen Mulvaney, eylül ayında New York Moda Haftası’nda podyumda yürüdü ve kasım ayında bir Broadway şovuna konuk oldu.


5. Emma Chamberlain

27 milyon takipçi (YouTube ve Instagram)İçerik üreticilerle ortaklık kurmak, uzun zamandır Z Kuşağı tüketicilere ulaşmak isteyen pazarlamacıların en önemli stratejilerinden biri. Emma Chamberlain ise bu yaş grubunun favorileri arasında. 22 yaşındaki içerik üreticisi ve podcaster, 2023 boyunca işlerini kendisini internet yıldızlığına taşıyan YouTube vlog’larının ötesine genişletmeye devam etti. “Anything Goes with Emma Chamberlain” adlı podcast’i şubat ayında çok yıllı bir anlaşmayla Spotify’a geçiş yaptı ve platformun 2023’te dünya çapında en çok dinlenen podcast’leri listesinde dördüncü sıraya yükseldi. Bu ortaklık Chamberlain’i Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’ne de taşıdı ve burada bir panelde markaların influencer pazarlama stratejilerine nasıl yaklaşmaları gerektiğine dair düşüncelerini paylaşmasına vesile oldu.


Kendisine ait bir kahve markasına da sahip olan Chamberlain’in markası Chamberlain Coffee, bir finansman turunda (daha önce 2022’de 7 milyon dolar topladıktan sonra) bir 7 milyon dolar daha yatırım aldı ve özel bir Walmart ortaklığı aracılığıyla perakende satış kanallarına yayıldı.


Tüm bunların yanı sıra yıla Lancôme’un marka yüzü olarak başlayan Chamberlain, bu ortaklığın ardından Canon’dan Warby Parker’a kadar birçok markayla da yeni anlaşmalara imza attı.



bottom of page